Veľký prehľad pre fajčiarov: Cigaretka na nesprávnom mieste vás môže stáť až stovky eur

2024-05-06 00:00:00 |   |    | 

Fajčenie zostáva hlavnou príčinou odvrátiteľných úmrtí. Ročne naň umiera 8,7 milióna ľudí vrátane 1,3 milióna obetí pasívneho fajčenia, preto krajiny pristupujú k čoraz výraznejším obmedzeniam. Pozrite sa, s akými obmedzeniami treba počítať počas dovolenky.



 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa na viac ako štvrtinu svetovej populácie vzťahuje úplný zákaz fajčenia na verejných miestach, na pracoviskách a vo verejnej doprave. V roku 2007 malo „politiku bez dymu“ len 10 krajín, dnes je to 74. Až 53 štátov ale stále nezaviedlo zákazy fajčenia ani len v zariadeniach zdravotnej starostlivosti.

Lídrami v boji proti fajčeniu je Brazília, Maurícius, Holandsko a Turecko a jedny z najprísnejších protifajčiarskych zákonov na svete (vrátane zákazu fajčenia na plážach, v parkoch a v niektorých prípadoch aj v súkromných domoch) platia v Mexiku.

Špecifickou kategóriou sú elektronické cigarety, ktoré sú zakázané na Kube, v Indii, Jordánsku, Thajsku, Singapure aj v Turecku. Náplň si nekúpite ani na Mauríciu či v Ománe.

Rozdielne nariadenia v jednotlivých krajinách znamenajú, že fajčiari by si mali podľa možnosti už vopred zistiť, aké platia v destinácii, kam cestujú. Na mieste je potom najlepšie opýtať sa domácich, dobrým indikátorom sú ale samozrejme aj popolníky.

Na obľúbené turistické destinácie sme sa pozreli bližšie.

 

Chorvátsko

V Chorvátsku je fajčenie zakázané vo všetkých uzavretých verejných priestoroch vrátane barov, reštaurácií a kaviarní, s výnimkou psychiatrických oddelení a miestností na fajčenie. Zákaz sa vzťahuje aj na všetky verejné priestory, kde by nefajčiari mohli trpieť pasívnym fajčením, vrátane otvorených verejných priestranstiev, ako sú športové štadióny, arény, divadlá pod holým nebom, električkové a autobusové stanice atď. Za priestupok je možné uložiť pokutu do 140 eur.

 

Taliansko

Taliansko patrí ku krajinám s najprísnejšími zákonmi regulujúcimi fajčenie. Zakázané je vo všetkých verejných budovách, kanceláriách, baroch, reštauráciách, kluboch aj hoteloch, pokiaľ neexistujú špeciálne fajčiarske miestnosti a nezávislý odvetrávací systém. Kto vo verejných budovách siahne po cigarete, vystavuje sa pokute 27 eur a ak by bolo prítomné dieťa alebo tehotná žena, hrozí mu peňažný trest až 600 eur.

Niektoré mestá ale majú ešte vlastné vyhlášky. Turín napríklad aktuálne zakázal fajčenie na verejnosti, pokiaľ sa v dosahu piatich metrov vyskytuje ďalšia osoba. Tomu, kto nariadenie vyhlášky poruší, hrozí pokuta 100 eur. Od roku 2021 platí zákaz fajčenia na autobusových zastávkach a štadiónoch, v parkoch, na stanovištiach taxislužby a na cintorínoch aj v Miláne. Vonku sa však v Taliansku fajčiť môže, a to aj v reštauráciách či baroch, ak sedíte pri vonkajších stoloch a zariadenie to povoľuje.

 

Grécko

V roku 2010 bolo Grécko krajinou s najvyššou mierou spotreby tabaku v Európskej únii, preto pristúpilo k zákazu fajčenia na všetkých pracoviskách, v dopravných prostriedkoch ako aj vo všetkých uzavretých priestoroch vrátane reštaurácií či klubov vrátane vonkajších priestorov, ak nemajú minimálne dve strany odkryté. Úplne zakázané je fajčenie aj na niektorých plážach (napríklad Marikes neďaleko Atén, Vagia a Megalo na ostrove Serifos) a celom ostrove Astypalea.

 

Španielsko

V Španielsku platí čiastočné obmedzenie fajčenia na väčšine verejných miest a v uzavretých priestoroch vrátane reštaurácií, barov a kaviarní. Vo februári vstúpili do platnosti nové nariadenia, medzi ktoré patrí aj zákaz fajčenia na plážach a terasách reštaurácií. Javea, Alicante a Baleárske ostrovy vrátane Ibizy, Menorky a Malorky pritom zakazovali fajčenie na plážach už predtým.

 

Portugalsko

Podobne ako inde v Európe, fajčenie v uzavretých priestoroch zakazuje aj Portugalsko. Výnimkou sú podniky, ktoré nenavštevujú osoby mladšie ako 18 rokov, ak spĺňajú presne dané podmienky. Nedávno však krajina schválila nový tabakový zákon, ktorý zrovnoprávnil elektronické cigarety s klasickými a navyše zakázal fajčenie aj na krytých terasách a pred dverami alebo oknami reštaurácií, barov a kaviarní.

 

 

Francúzsko

Fajčenie aj vapovanie sú zakázané vo všetkých vnútorných verejných miestach (vládne budovy, úrady, verejná doprava, univerzity, múzeá, reštaurácie, kaviarne, nočné kluby atď.) aj niektorých vonkajších (železničné stanice). V prípade porušenia tabakových zákonov môže fajčiarovi hroziť pokuta do 450 € a majiteľovi miesta až do 750 €. Francúzska vláda však zakáže aj fajčenie na všetkých plážach v krajine, vo verejných parkoch, lesoch a v blízkosti škôl a plánuje tiež zakázať takzvané "puffs", teda jednorazové e-cigarety.

 

Rakúsko

Od roku 2009 je v Rakúsku zakázané fajčenie na všetkých uzavretých verejných priestranstvách a vzdelávacích inštitúciách ako aj v prostriedkoch verejnej dopravy a na staniciach. Je tiež nezákonné fajčiť v aute, ak má ktorýkoľvek cestujúci menej ako 18 rokov. Reštaurácie, bary, diskotéky a krčmy sú tiež nefajčiarske, väčšina to ale rieši tak, že si môžete zapáliť vonku, kde bývajú často umiestnené aj ohrievače a stoličky pre fajčiarov.

 

Bulharsko

V Bulharsku fajčí až okolo 40 percent obyvateľov, od roku 2012 ale platí zákaz fajčenia vo všetkých vnútorných verejných priestoroch vrátane barov a reštaurácií,  ale aj vonku pri  škôlkach a školách a na štadiónoch počas športových alebo kultúrnych podujatí. Výnimkou je vapovanie a elektronické cigarety.

 

Turecko

Hovorí sa síce „fajčiť ako Turek“, ale aj v tejto obľúbenej destinácii platí zákaz zapaľovanie cigariet vo všetkých uzavretých priestoroch vrátane verejnej dopravy aj podnikov. Obmedzuje sa tiež fajčenie na športových štadiónoch a v záhradách mešít, nemocníc a škôl. Vo vonkajších priestoroch hotelov a podobných zariadení sa však fajčiť dá.

 

Egypt

Používanie tabakových výrobkov v Egypte je veľmi rozšírené a fajčiť sa nesmie len v prostriedkoch verejnej dopravy, v zdravotníckych, vzdelávacích a vládnych zariadeniach, v športových a spoločenských kluboch a v centrách pre mládež.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa